Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Πώς να μορφώσετε καλύτερα τα παιδιά σας!

Από εσάς εξαρτάται πόσο "σοφά" θα προκύψουν τα παιδιά σας. Αποτελείτε, πρώτιστα, εσείς τους διαπαιδαγωγούς των παιδιών σας, αφού είστε εσείς που περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί τους!
1. Μην αφήνετε κανένα χρόνο ανεκμετάλλευτο μαζί με τα παιδιά σας. Μην τα αφήνετε μπροστά από μια τηλεόραση ή ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι, θεωρώντας πως έτσι μορφώνονται.
2. Συζητάτε μαζί με τα παιδιά σας! Όλο και κάτι θα έχετε να τους μάθετε. Ακόμα και μια επίσκεψη μαζί του στη φρουταρία, μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να του λύσετε απορίες και για να του μάθετε πράγματα και λέξεις!
3. Παρέχετε όσον το δυνατό πιο πολλές εμπειρίες στα παιδιά σας μέσα από τις επισκέψεις σας σε Μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, εκδηλώσεις!
4. Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί, παίρνοντάς το πού και πού σε κάποιο εστιατόριο, σε μια παγωταρία, σε ένα πάρκο έτσι ώστε να συναναστρέφεται με παιδιά της ηλικίας του αλλά και μεγαλύτερους.
5. Μη διστάζετε να ανταλλάζετε επισκέψεις με άλλους γονείς! Κανένας δε λέει όχι στην παρέα. Ίσως, απλά να περιμένουν από εσάς το πρώτο βήμα για να ανοιχθούν!
6. Ακόμα, και μια βόλτα με το αυτοκίνητο μην την αφήνετε ανεκμετάλλευτη. Όλο και κάτι θα δείτε που μπορεί να προάγει τη συζήτηση και τη γνώση!
7. Προσπαθήστε εσείς οι ίδιοι να μορφώνεστε μέσα από το διάβασμα βιβλίων και εφημερίδων. Μόνο έτσι θα δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας να ασχοληθούν κι αυτά με το βιβλίο, που τόσο ΩΦΕΛΕΙ!
8. Όλα τα πιο πάνω πρέπει βέβαια να γίνονται αβίαστα και φυσικά! Να μην μετατραπούν σε ΄μοχλό πίεσης και στρες για το παιδί σας! Απλά, όπως λέει και το ρητό: "Όσο ζούμε, μικροί και μεγάλοι, μαθαίνουμε! Απλά, είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου