Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Μικρές Ιστορίες για το Νερό

Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος

Παλιά, όταν το νερό ήταν λιγοστό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπήρχε ένας δράκος μέσα σε μια σπηλιά και φύλαγε μια λίμνη με νερό. Για να αφήνει τους ανθρώπους να παίρνουν νερό από τη λίμνη, έπρεπε να του προσφέρουν κάθε φορά ένα παιδί ως γεύμα. Κάποτε, ήρθε και η σειρά της Κόρης του Βασιλιά. Οι άνθρωποι κόντευαν να πεθάνουν από τη λειψυνδρία. Ο βασιλιάς δεν είχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να αποχωριστεί τη μονάκριβή του κόρη. Και καθώς η κόρη του βασιλιά περίμενε να έρθει ο δράκος για να την φάει, πέρασε από εκεί ο Άγιος Γεώργιος καβάλα πάνω σε ένα άσπρο άλογο. Πάλεψε με το δράκο κι έσωσε την κόρη του βασιλιά. Ο βασιλιάς για να τον ευχαριστήσει, έκτισε προς τιμή του ένα εκκλησάκι.

Ο Σπανός τζιαι οι Σαράντα Δράκοι

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Σπανό και που όλοι τον θεωρούσαν έξυπνο και δυνατό. Το χωριό του, στο μεταξύ, βασανιζόταν από σοβαρή έλλειψη νερού. Οι χωρικοί χρειάζονταν απαραιτήτως το νερό για να πίνουν, να μαγειρεύουν όπως επίσης και για να πλένονται, να καθαρίζουν τα σπίτια τους και να ποτίζουν τα περιβόλια τους. Ένα απόγευμα, οι χωρικοί παρακάλεσαν τον Σπανό να σκοτώσουν τους 40 δράκους που δεν άφηναν το νερό να τρέξει από την πηγή του χωριού. Κι ο Σπανός έτσι κι έκανε. Πήρε το δρόμο για να βρει τους δράκους κι αφού πέρασε από πολλές δοκιμασίες, τους νίκησε. Ό,τι κατάφερε, πάντως, το κατάφερε σίγουρα με το μυαλό του!

Ο Διγενής Ακρίτας, η Ρήγαινα και το νερό

Κάποτε ζούσε στην Κύπρο ένα παλικάρι που το έλεγαν Διγενή Ακρίτα. Μια μέρα άκουσε να μιλούν για τη βασίλισσα της Πάφου και θέλησε να την συναντήσει. Μόλις την αντίκρισε, την ερωτεύτηκε και της ζήτησε να τον παντρευτεί. Εκείνη του απάντησε πως θα δεχόταν να τον παντρευτεί μόνο εάν της έφερνε νερό από τον Πενταδάκτυλο και πλημμύριζε την περιοχή της Πάφου. Ο Διγενής έκανε πράξη την επιθυμία της Ρήγαινας. Αλλά, αυτή που δεν ήθελε να παντρευτεί στα αλήθεια το Διγενή, μπήκε κρυφά σε ένα καράβι για να αποπλεύσει για τη Ρόδο. Μόλις ο Διγενής, είδε το καράβι της να αποπλέει, άρπαξε ένα μεγάλο βράχο, τον έριξε επάνω στο καράβι και το τσάκισε. Η Ρήγαινα κατάφερε να σωθεί γιατί είχε μάνα νεράιδα. Από το ρίξιμο όμως του βράχου ταράχτηκε η θάλασσα και τότε ξύπνησε από το βαθύ λήθαργό του ο Άρχοντας της Θάλασσας. Θυμωμένος που τον ξύπνησαν, μόλις αντίκρυσε μπροστά του τη Ρήγαινα την μεταμόρφωσε χωρίς δεύτερη σκέψη σε βράχο μέσα στη θάλασσα, τη γνωστή σε όλους μας "Πέτρα του Ρωμιού".

Χανς Μπρίγκετ - Ο Ήρωας της Ολλανδίας

Μια φορά κι έναν καιρό στο Χάρλεμ της Ολλανδίας, ζούσε ο Χανς, ένα μικρό αγόρι. Μια φθινοπωρινή μέρα η μητέρα του τον έστειλε να πάρει φαγητό σε ένα γέρο, φτωχό και τυφλό, που ζούσε ολομόναχος στην άλλη άκρη της πόλης. Στην επιστροφή του ο Χανς, όπως περπατούσε, άκουσε ήχο νερού. Άρχισε να ανησυχεί. Έψαξε αμέσως να δει τι συμβαίνει και με έκπληξη αντίκρισε ένα ορμητικό ρεύμα νερού να τρέχει ασταμάτητα από μια μικρή τρυπίτσα του αναχώματος, απειλώντας να πλημμυρίσει την πόλη. Κοίταξε γύρω του αλλά δεν υπήρχε ψυχή. Για μια στιγμή δεν ήξερε τι να κάνει. Ώσπου, σκέφτηκε να απλώσει το μικρό του χέρι και με το δάκτυλό του έκλεισε την τρύπα. Μεμιάς το νερό σταμάτησε. Ο Χανς έμεινε όλο το βράδυ εκεί, ξεπαγιάζοντας από το κρύο, για να σώσει την πόλη του και την Ολλανδία. Το πρωί τον βρήκαν ξυλιασμένο από το κρύο κι αφού τον περιέθαλψαν τον γύρισαν πίσω στη μαμά του, που στο μεταξύ κόντευε να πεθάνει από την αγωνία της. Από τότε, ο Χανς έγινε ο ήρωας της πανέμορφης αυτής χώρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου