Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Οι μαθητές στο τέλος της Δ' τάξης να είναι σε θέση:
1. Να διαβάζουν και να γράφουν μέχρι 5ψήφιους αριθμούς.
2. Να σειροθετούν 5ψήφιους αριθμούς.
3. Να λύνουν με το μυαλό τους και τις 4 πράξεις όταν οι αριθμοί το επιτρέπουν.
4. Να λύνουν κατακόρυφα και τις 4 πράξεις, ανεξαρτήτως μεγέθους αριθμού.
5. Να αναγνωρίζουν διαφορετικά είδη αριθμών.
6. Να αναγνωρίζουν τις διαφορετικές μονάδες μέτρησης.
7. Να λύνουν προβλήματα μιας και δύο πράξεων, γράφοντας κάθε φορά εξίσωση, πράξη και απάντηση.
8. Να λύνουν προβλήματα διαδικασίας (δηλ. προβλήματα που για να λυθούν απαιτούν μια διαφορετική μέθοδο και δε λύνονται με μια πράξη όπως συνηθίζεται).
9. Να λύνουν προβλήματα με κλάσματα.
10. Να διαβάζουν και να κατασκευάζουν οι ίδιοι γραφικές παραστάσεις.
11. Να κατανοήσουν ότι τα μαθηματικά αποτελούν μέρος της καθημερινής μας΄ζωής, ότι είναι διασκεδαστικά και χρήσιμα ταυτόχρονα.

ΔΙΔ. ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΟΤ. 2 ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ

Στην Ενότητα 2 των Μαθηματικών αναμένεται οι μαθητές:
1. Να κατανοήσουν την αξία θέσης ψηφίου στους τετραψήφιους αριθμούς.
2. Να διαβάζουν και να σειροθετούν 4ψήφιους αριθμούς.
3. Να εκτελούν τις 4 κατακόρυφες πράξεις με 4ψήφιους αριθμούς.
4. Να λύνουν προβλήματα μιας πράξης επιλέγοντας κάθε φορά την κατάλληλη εξίσωση, πράξη και απάντηση.
5. Να συμπληρώνουν με την κατάλληλη ερώτηση προβλήματα μιας πράξης.
6. Να συμπληρώνουν σχεδιαγράμματα προβλημάτων μιας πράξης όποτε τους ζητηθεί και όποτε κρίνεται απαραίτητο, ιδιαίτερα όσον αφορά στα προβλήματα αναλογίας.
7.Να λύνουν προβλήματα διαδικασίας επιλέγοντας την πιο αποτελεσματική κατά την άποψή τους διαδικασία.
8. Να συμπληρώνουν ή να κατασκευάζουν οι ίδιοι ραβδογράμματα.
9. Να κατανοήσουν ότι το κλάσμα αποτελεί μέρος του συνόλου.
10. Να υπολογίζουν ένα αριθμό όταν τους δίνεται τι μέρος του συνόλου είναι.

ΔΙΔ. ΣΤΟΧΟΙ ΕΝΟΤ.2 ΓΛΩΣΣΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: Ρώτα το νερό τι τρέχει...
Η Ενότητα 2 έχει ως βασικό άξονα το νερό. Σε αυτή την Ενότητα η οποία θα προσεγγιστεί διαθεματικά σε συνδυασμό με τη Γεωγραφία, την Επιστήμη και τα Μαθηματικά στοχεύουμε ώστε τα τεταρτάκια μας:
1. Να μάθουν τον Κύκλο του Νερού και τις διάφορες μορφές με τις οποίες το συναντούμε στη φύση.
2. Να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους με λέξεις που έχουν άμεση σχέση με το νερό.
3. Να κατανοήσουν ότι ένα ποίημα μπορεί να είναι γραμμένο σε ελεύθερο στίχο και να μην έχει ομοιοκαταληξία.
4. Να μάθουν τι είναι η παρομοίωση και το ρόλο που αυτή επιτελεί στον προφορικό και το γραπτό μας λόγο.
5. Να κατανοήσουν τη σημασία του νερού στη ζωή μας.
6. Να αναγνωρίσουν τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα κείμενο ως παραμύθι.
7. Να εντοπίζουν τα δομικά στοιχεία ενός συγκεκριμένου παραμυθιού. (Πού, Πώς, Πότε, Γιατί; )
8. Να εντοπίζουν σύνθετες λέξεις μέσα στο κείμενο.
9. Να κατανοήσουν το σκοπό που ο συγγραφέας έγραψε το παραμύθι.
Και όσον αφορά τη Γραμματική:
1. Να αναγνωρίζουν το Κατηγορούμενο σς μια πρόταση και να το διακρίνουν από το Αντικείμενο.
2. Να γνωρίζουν τη διαφορετική σημασία των ρημάτων ωφελώ και οφείλω.
3. Να μεταφέρουν 1 πρόταση ή 1 ολόκληρη παράγραφο από τον Ενεστώτα στον Παρατατικό και αντίστροφα.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η Όξινη Βροχή Μέρος Β’

Η Όξινη Βροχή Μέρος Α

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η Τρύπα του Όζοντος Μέρος Β'

Η Τρύπα του Όζοντος Μέρος Α'

Οι Κλιματικές Αλλαγές

Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Παραμύθι: Οι 2 αχώριστες Βροχοσταλίδες

Οι δύο αχώριστες Βροχοσταλίδες

Ζούσαν κάποτε στον ουρανό της Κύπρου, στην Οδό Σύννεφου Αρ. 19 και Αριθμός 24, δύο Βροχοσταλίδες που εκτός από γειτονοπούλες ήταν και φίλες κολλητές. Η Ειρήνη και η Ελπίδα. Αυτές οι δύο ήταν τόσο αχώριστες φιλενάδες που κάθε βράδυ ανυπομονούσαν να ξημερώσει η επόμενη μέρα, για να συναντήσει η μία την άλλη στο Συννεφοσχολειό. Ακόμη, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι μαμάδες τους διευθετούσαν την ανταλλαγή επισκέψεων στο σπίτι η μία της άλλης τα απογεύματα. Και τότε συνέβαινε το «έλα να δεις». Οι Βροχοσταλίδες έβγαιναν έξω στον ουρανό κι έκαναν του κόσμου τις τρέλες. Πότε κατρακυλούσαν από τις συννεφοτσουλήθρες της γειτονιάς τους, πότε έπαιζαν στη συννεφοτραμπάλα και πότε έπαιζαν αστεροσκονοπόλεμο. (αστερόσκονη + πόλεμος).
          Ώσπου ο χρόνος κύλησε γρήγορα και οι Βροχοσταλίδες έγιναν αρκετά μεγάλες, ώστε να κάνουν το πρώτο τους ταξίδι κάτω στη Γη βγάζοντας, έτσι, ασπροπρόσωπο, το θαυμαστό γένος των Βροχοσταλίδων της Κύπρου μας.
          Αφού, οι δύο Βροχοσταλίδες,  φόρεσαν τα αδιάβροχά τους για να μην βραχούν από τις άλλες συνταξιδιώτισσές τους, επιβιβάστηκαν στο σύννεφο της γραμμής, καθοδόν για την πόλη της Λευκωσίας.
          Οι Λευκωσιάτες περίμεναν εδώ και μέρες τη βροχή, μιας και τον τελευταίο καιρό η Κύπρος βασανιζόταν από τη λειψυδρία. Βλέπετε, κάποιοι τρελοί επιστήμονες, που είχαν σαν βάση τους το Νησί της Αφροδίτης, έκαναν κάτι παράξενα πειράματα με τον αέρα και ο Δήμαρχος των Βροχοσταλίδων έβγαλε έκτακτη ανακοίνωση να μην βγει καμιά Βροχοσταλίδα από το σπίτι της, γιατί κινδύνευε.
          Οι δύο Βροχοσταλίδες, λοιπόν, η Ειρήνη και η Ελπίδα, αισθάνονταν πολύ χαρούμενες που επιτέλους θα έκαναν το πρώτο τους ταξίδι κάτω στη Γη. Άλλωστε, τόση προετοιμασία στο Συννεφοσχολειό για ομαλή προσγείωση στο έδαφος, για σωστό προσανατολισμό και για καλούς τρόπους συμπεριφοράς δεν ήταν δυνατόν να πάει χαμένη…
          Από το παράθυρο του Σύννεφου της Γραμμής οι δύο φιλενάδες θαύμαζαν τον ουρανό που εκείνη τη μέρα είχε φορέσει τα καλά του, Κοίταζαν και τα σύννεφα, που τα πιο τολμηρά χάνονταν στο βάθος του Ορίζοντα και μαύριζαν, έτοιμα να απελευθερώσουν τις εκατοντάδες βροχοσταλίδες τους, του γνωστού γένους των Βροχοσταλίδων της Κύπρου. Από κάτω, η Γη, πανέμορφη κι αυτή, ήταν μουντζουρωμένη με χιλιάδες χρώματα. Κάπου είχε λεκέδες από κίτρινο χρώμα, κάπου ήταν στολισμένη με πράσινα στολίδια και σε αρκετά της σημεία ήταν μπλε από τη θάλασσα.
          Το Σύννεφο της Γραμμής σε μια στιγμή κόρναρε τη σειρήνα του. Επιτέλους, κόντευε να φτάσει πάνω από τη Λευκωσία και επιχειρούσε να βρει ένα καλό σημείο για να παρκάρει.  Ώσπου σε μια απρόβλεπτη στιγμή, πέρασε ξυστά από δίπλα του ένα σύννεφο με μια μεθυσμένη Βροχοσταλίδα – Οδηγό και ο Οδηγός του Σύννεφου της Γραμμής αναγκάστηκε να πατήσει απότομα τα φρένα. Τότε συνέβηκε κάτι τραγικό!
          Δύο από τις επιβάτιδες του Σύννεφου της Γραμμής, η Ειρήνη και η Ελπίδα, δεν φορούσανε τη ζώνη Ασφαλείας τους και εκτινάχθηκαν με μεγάλη ορμή έξω από το Σύννεφο. Αιωρούμενες στον Ουρανό της Λευκωσίας, προσγειώθηκε  η μία πάνω σε ένα μια λεκάνη με νερό της βρύσης, ενώ η άλλη πάνω σε ένα νωπό από την υγρασία παράθυρο. Αφού συνήλθαν από το άσχημο ταρακούνημα, διασταύρωσαν τις ματιές τους.
          Και τότε αντιλήφθηκαν κάτι τρομακτικό. Μία μακριά σειρά από ερειπωμένα σπίτια κι ένα σκουριασμένο συρματόπλεγμα ήταν αρκετά για να χωρίσουν για πρώτη και μοναδική φορά τις μέχρι τώρα αχώριστες φιλενάδες. Η Ειρήνη και η Ελπίδα άρχισαν να τρέχουν κατά μήκος αυτής της άσχημης στεριανής γραμμής, χωρίς να μπορούν να πλησιάσουν η μία την άλλη. Στο πέρασμά τους αντίκριζαν ανθρώπους, τόσο από τη μια πλευρά όσο κι από την άλλη, να συνεχίζουν τις ζωές τους, χωρίς να ενδιαφέρονται να δουν τι υπάρχει από την απέναντι πλευρά. Στο μεταξύ, της μίας βούιζαν στα αυτιά της λέξεις όπως «Καλημέρα», «Πώς είστε;», ενώ η άλλη άκουγε λέξεις όπως «Οσκιούρ», «Εμινέ» και άλλα.
-         Καλά! Πόσο χαζοί είναι οι άνθρωποι να ζουν κάτω από τον ίδιο ουρανό και πάνω στην ίδια Γη και να τους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα; διερωτήθηκε η Ειρήνη.
-         Η Γη είναι μεγάλη, τεράστια, αχανής! Φτάνει και περισσεύει για όλους μας! Πώς είναι δυνατόν οι άνθρωποι να τσακώνονται γι’ αυτήν; Δεν έχουν κάτι καλύτερο να κάνουν; αναρωτήθηκε η Ελπίδα.
       Καθώς, έτρεχαν οι δύο φιλενάδες κατά μήκος της Γραμμής του Τρόμου, που κάποιους άκουσαν να την αποκαλούν «Πράσινη Γραμμή», αντίκρισαν μπροστά τους ένα ποτάμι που φαίνεται που μόλις είχε αρχίσει  να γεμίζει νερό από τις υπόλοιπες Βροχοσταλίδες. Χωρίς δεύτερη σκέψη βούτηξαν και οι δύο με την ελπίδα να ξανασυναντηθούν.
       Και πράγματι ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα οι δύο φίλες συναντήθηκαν, ενώθηκαν κι έγιναν μία σταγόνα μεγαλύτερη και πιο δυνατή. Το καταχάρηκαν που ο χείμαρρος της Λευκωσίας δε δέχτηκε να μπει στο παιγνίδι του πολέμου, όπως έκαναν οι άνθρωποι και να χωρίσει το μακρύ κορμί του σε δύο τμήματα.
       Οι δύο Βροχοσταλίδες, αφού μοιράστηκαν την αγωνία, το φόβο και όλα τα υπόλοιπα συναισθήματα που τις συντρόφευσαν στην απρόσμενη αυτή περιπέτειά τους, έκλεισαν τα μάτια τους για να κοιμηθούν και με την ελπίδα ο Ήλιος της επόμενης μέρας να λάμψει ολόκληρος για να τις εξατμίσει και να τις γυρίσει πάλι σπίτι τους, στην Οδό Σύννεφου Αρ. 19 και Αρ. 24.
        
Εργασίες:
1. Το παραπάνω κείμενο που διαβάσατε είναι ένα παραμύθι. Μπορείτε να γράψετε τα στοιχεία εκείνα που το κάνουν να είναι μια φανταστική ιστορία;
2. Να βρείτε από το κείμενο και να γράψετε λέξεις που έχουν άμεση σχέση με το νερ
3. Να βρείτε από το κείμενο και να γράψετε Σύνθετες λέξεις.
4. Τι θέλει να μας διδάξει αυτή η ιστορία;
5. Μπορείτε να γράψετε με λίγα λόγια την περίληψη της ιστορίας;
6. Να ζωγραφίσετε μιαν εικόνα από το κείμενο.
7. Να γράψετε την ανακοίνωση που μπορεί να έβγαλε εκείνη τη μέρα ο Δήμαρχος των Βροχοσταλίδων.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Ενδοσχολική Εκδήλωση με θέμα τα Δικαιώματα του Παιδιού

Την Πέμπτη 18/11/11 οι μαθητές της τάξης μας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου μας ανέβασαν μια θεατρική παράσταση με τίτλο: "Κι ύστερα ήρθε η Επίτροπος..." και η οποία αποσκοπούσε τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών. Κάποιοι από τους μαθητές της τάξης μας ανέλαβαν το σχεδιασμό των προσκλήσεων της εκδήλωσης, ενώ άλλοι ανέλαβαν την κατασκευή των σκηνικών, την ενδυματολογία, την παρουσίαση της εκδήλωσης. Δέκα μαθητές της τάξης μας ανέλαβαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεατρική παράσταση.
Τόσο οι δάσκαλοι όσο και τα παιδιά και το ακροατήριο έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από την επίδοσή τους.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των φιγούρων που ζωγραφίστηκαν από τα ίδια τα παιδιά στα πλαίσια των δικαιωμάτων του παιδιού.

Μικρές Ιστορίες για το Νερό

Ο Άγιος Γεώργιος και ο δράκος

Παλιά, όταν το νερό ήταν λιγοστό, οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπήρχε ένας δράκος μέσα σε μια σπηλιά και φύλαγε μια λίμνη με νερό. Για να αφήνει τους ανθρώπους να παίρνουν νερό από τη λίμνη, έπρεπε να του προσφέρουν κάθε φορά ένα παιδί ως γεύμα. Κάποτε, ήρθε και η σειρά της Κόρης του Βασιλιά. Οι άνθρωποι κόντευαν να πεθάνουν από τη λειψυνδρία. Ο βασιλιάς δεν είχε άλλη επιλογή. Έπρεπε να αποχωριστεί τη μονάκριβή του κόρη. Και καθώς η κόρη του βασιλιά περίμενε να έρθει ο δράκος για να την φάει, πέρασε από εκεί ο Άγιος Γεώργιος καβάλα πάνω σε ένα άσπρο άλογο. Πάλεψε με το δράκο κι έσωσε την κόρη του βασιλιά. Ο βασιλιάς για να τον ευχαριστήσει, έκτισε προς τιμή του ένα εκκλησάκι.

Ο Σπανός τζιαι οι Σαράντα Δράκοι

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας άνθρωπος που τον έλεγαν Σπανό και που όλοι τον θεωρούσαν έξυπνο και δυνατό. Το χωριό του, στο μεταξύ, βασανιζόταν από σοβαρή έλλειψη νερού. Οι χωρικοί χρειάζονταν απαραιτήτως το νερό για να πίνουν, να μαγειρεύουν όπως επίσης και για να πλένονται, να καθαρίζουν τα σπίτια τους και να ποτίζουν τα περιβόλια τους. Ένα απόγευμα, οι χωρικοί παρακάλεσαν τον Σπανό να σκοτώσουν τους 40 δράκους που δεν άφηναν το νερό να τρέξει από την πηγή του χωριού. Κι ο Σπανός έτσι κι έκανε. Πήρε το δρόμο για να βρει τους δράκους κι αφού πέρασε από πολλές δοκιμασίες, τους νίκησε. Ό,τι κατάφερε, πάντως, το κατάφερε σίγουρα με το μυαλό του!

Ο Διγενής Ακρίτας, η Ρήγαινα και το νερό

Κάποτε ζούσε στην Κύπρο ένα παλικάρι που το έλεγαν Διγενή Ακρίτα. Μια μέρα άκουσε να μιλούν για τη βασίλισσα της Πάφου και θέλησε να την συναντήσει. Μόλις την αντίκρισε, την ερωτεύτηκε και της ζήτησε να τον παντρευτεί. Εκείνη του απάντησε πως θα δεχόταν να τον παντρευτεί μόνο εάν της έφερνε νερό από τον Πενταδάκτυλο και πλημμύριζε την περιοχή της Πάφου. Ο Διγενής έκανε πράξη την επιθυμία της Ρήγαινας. Αλλά, αυτή που δεν ήθελε να παντρευτεί στα αλήθεια το Διγενή, μπήκε κρυφά σε ένα καράβι για να αποπλεύσει για τη Ρόδο. Μόλις ο Διγενής, είδε το καράβι της να αποπλέει, άρπαξε ένα μεγάλο βράχο, τον έριξε επάνω στο καράβι και το τσάκισε. Η Ρήγαινα κατάφερε να σωθεί γιατί είχε μάνα νεράιδα. Από το ρίξιμο όμως του βράχου ταράχτηκε η θάλασσα και τότε ξύπνησε από το βαθύ λήθαργό του ο Άρχοντας της Θάλασσας. Θυμωμένος που τον ξύπνησαν, μόλις αντίκρυσε μπροστά του τη Ρήγαινα την μεταμόρφωσε χωρίς δεύτερη σκέψη σε βράχο μέσα στη θάλασσα, τη γνωστή σε όλους μας "Πέτρα του Ρωμιού".

Χανς Μπρίγκετ - Ο Ήρωας της Ολλανδίας

Μια φορά κι έναν καιρό στο Χάρλεμ της Ολλανδίας, ζούσε ο Χανς, ένα μικρό αγόρι. Μια φθινοπωρινή μέρα η μητέρα του τον έστειλε να πάρει φαγητό σε ένα γέρο, φτωχό και τυφλό, που ζούσε ολομόναχος στην άλλη άκρη της πόλης. Στην επιστροφή του ο Χανς, όπως περπατούσε, άκουσε ήχο νερού. Άρχισε να ανησυχεί. Έψαξε αμέσως να δει τι συμβαίνει και με έκπληξη αντίκρισε ένα ορμητικό ρεύμα νερού να τρέχει ασταμάτητα από μια μικρή τρυπίτσα του αναχώματος, απειλώντας να πλημμυρίσει την πόλη. Κοίταξε γύρω του αλλά δεν υπήρχε ψυχή. Για μια στιγμή δεν ήξερε τι να κάνει. Ώσπου, σκέφτηκε να απλώσει το μικρό του χέρι και με το δάκτυλό του έκλεισε την τρύπα. Μεμιάς το νερό σταμάτησε. Ο Χανς έμεινε όλο το βράδυ εκεί, ξεπαγιάζοντας από το κρύο, για να σώσει την πόλη του και την Ολλανδία. Το πρωί τον βρήκαν ξυλιασμένο από το κρύο κι αφού τον περιέθαλψαν τον γύρισαν πίσω στη μαμά του, που στο μεταξύ κόντευε να πεθάνει από την αγωνία της. Από τότε, ο Χανς έγινε ο ήρωας της πανέμορφης αυτής χώρας.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το Ταξίδι των Βροχοσταλίδων

Οι Ωφέλειες του Νερού σε Κόμικ

Ακόμη 1 Προσομοίωση του Κύκλου του Νερού από τη ΝΑΣΑ

Μια Προσομοίωση του Κύκλου του Νερού από τη ΝΑΣΑ

Ο Κύκλος του Νερού σε ακόμα ένα Κόμικ

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΓΕΝ. ΣΤΟΧΟΙ ΧΡΟΝΙΑΣ 2011-2012

Το ΥΠΠ έθεσε για την τρέχουσα σχολική χρονιά τους εξής στόχους:
Οι μαθητές:
1. Να ενημερωθούν και να προετοιμαστούν κατάλληλα, επί την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία.
2. Να μορφώνονται μέσα σε ένα ανοικτό, δημοκρατικό και χαρούμενο σχολείο, αναπτύσσοντας πάνω από όλα τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη.
3. Να μάθουν περισσότερα πράγματα για την πατρίδα τους, να την αγαπήσουν και να μην ξεχνούν ότι είναι ημικατεχόμενη.
4. Να εξικειωθούν με το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα και να εισαχθούν με ομαλό τρόπο στα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα.
Οι επιμέρους στόχοι που ορίστηκαν για τη συγκεκριμένη σχολική μονάδα είναι:
5. Να αναπτύξουν τον προφορικό και το γραπτό τους λόγο.
6. Να μάθουν να λύνουν τις διαφορές τους με διάλογο και να συνεργάζονται με τους άλλους.
7. Να αξιοποιούν ποιοτικά και δημιουργικά το ελεύθερο και εργάσιμο χρόνο τους στο σχολείο.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Πώς να μορφώσετε καλύτερα τα παιδιά σας!

Από εσάς εξαρτάται πόσο "σοφά" θα προκύψουν τα παιδιά σας. Αποτελείτε, πρώτιστα, εσείς τους διαπαιδαγωγούς των παιδιών σας, αφού είστε εσείς που περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί τους!
1. Μην αφήνετε κανένα χρόνο ανεκμετάλλευτο μαζί με τα παιδιά σας. Μην τα αφήνετε μπροστά από μια τηλεόραση ή ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι, θεωρώντας πως έτσι μορφώνονται.
2. Συζητάτε μαζί με τα παιδιά σας! Όλο και κάτι θα έχετε να τους μάθετε. Ακόμα και μια επίσκεψη μαζί του στη φρουταρία, μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να του λύσετε απορίες και για να του μάθετε πράγματα και λέξεις!
3. Παρέχετε όσον το δυνατό πιο πολλές εμπειρίες στα παιδιά σας μέσα από τις επισκέψεις σας σε Μουσεία, θέατρα, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, εκδηλώσεις!
4. Δώστε ευκαιρίες στο παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί, παίρνοντάς το πού και πού σε κάποιο εστιατόριο, σε μια παγωταρία, σε ένα πάρκο έτσι ώστε να συναναστρέφεται με παιδιά της ηλικίας του αλλά και μεγαλύτερους.
5. Μη διστάζετε να ανταλλάζετε επισκέψεις με άλλους γονείς! Κανένας δε λέει όχι στην παρέα. Ίσως, απλά να περιμένουν από εσάς το πρώτο βήμα για να ανοιχθούν!
6. Ακόμα, και μια βόλτα με το αυτοκίνητο μην την αφήνετε ανεκμετάλλευτη. Όλο και κάτι θα δείτε που μπορεί να προάγει τη συζήτηση και τη γνώση!
7. Προσπαθήστε εσείς οι ίδιοι να μορφώνεστε μέσα από το διάβασμα βιβλίων και εφημερίδων. Μόνο έτσι θα δώσετε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας να ασχοληθούν κι αυτά με το βιβλίο, που τόσο ΩΦΕΛΕΙ!
8. Όλα τα πιο πάνω πρέπει βέβαια να γίνονται αβίαστα και φυσικά! Να μην μετατραπούν σε ΄μοχλό πίεσης και στρες για το παιδί σας! Απλά, όπως λέει και το ρητό: "Όσο ζούμε, μικροί και μεγάλοι, μαθαίνουμε! Απλά, είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε και τα παιδιά μας!

ΕΝΟΤ.13: Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

Μαθαίνω ως παιδί καλύτερα τα δικαιώματά μου! Αυτό ακριβώς θα μάθουμε σε αυτή την ΕΝΟΤΗΤΑ. Συγκεκριμένα, θα αξιοποιήσουμε τις διδ. ώρες της ΓΛΩΣΣΑΣ, της ΑΓΩΓΗΣ ΖΩΗΣ και της ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ και θα ερευνήσουμε διάφορες πηγές για να μάθουμε πώς καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών σε διάφορα μέρη της ΓΗΣ. Θα επιχειρηματολογήσουμε ΓΙΑΤΙ δεν πρέπει να καταπατούνται τα δικαιώματα των παιδιών. Θα παίξουμε διάφορα παιγνίδια για να μάθουμε καλύτερα τα δικαιώματά μας! Μην ξεχνάτε πως ένα από τα δικαιώματά μας είναι "ΝΑ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ!". Θα ερευνήσουμε σοτ διαδίκτυο για να ενημερωθούμε γύρω από το σπουδαίο έργο που επιτελούν διάφορες φιλιανθρωπικές οργανώσεις όπως είναι η UNICEF, η ACTIONAID και το SOPHIA FOUNDATION. Ιδιαίτερα, θα εστιάσουμε την προσοχή μας στο "ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ", για να δούμε πώς ένα παιδί άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην Ελλάδα. Οι ίδιοι θα σκεφτούμε τρόπους για να ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ τα παιδιά που μας έχουν ανάγκη!

Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά σας να μελετούν καλύτερα στο σπίτι.

Πιο κάτω σας παρουσιάζονται κάποιοι "χρυσοί κανόνες" που θα βοηθήσουν εσάς και τα παιδιά σας στην πιο αποτελεσματική μελέτη τους στο σπίτι.
1. Ορίστε ένα πρόγραμμα μελέτης - ρουτίνα μαζί με το παιδί σας και προσπαθήστε μαζί να το τηρείτε. Για παράδειγμα, το παιδί σας είναι καλό να συνηθίσει να κάνει τα μαθήματά του μόλις ολοκληρώσει το μεσημεριανό του γεύμα.
2. Βάλτε χρονικά όρια στο παιδί σας όσον αφορά στη μελέτη του στο σπίτι. Πείτε του από την αρχή ότι θέλετε να ολοκληρώσει την εργασία του σε 1 ώρα και πιέστε τον να το τηρήσει. Μόνο έτσι θα μάθει να συγκεντρώνεται και να μην σπαταλά άδικα το χρόνο του.
3. Φροντίστε το παιδί σας να έχει ένα όμορφο, συγυρισμένο, φωτεινό και ήσυχο μέρος που να τον εμπνέει να θέλει να κάνει όμορφα τα μαθήματά του στο σπίτι.
4. Απαιτείτε από το παιδί σας να έχει καθημερινά γραμμένα τα μαθήματα που έχει για το σπίτι και παροτρύνετέ το να "τικάρει" την κάθε εργασία που ολοκληρώνει, ώσπου να τελειώσουν όλες. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει σιγά -σιγά να αυτοελέγχεται και να οργανώνεται στην εργασία του.
5. Αν το παιδί σας δυσκολεύεται σε κάποια εργασία, παροτρύνετέ το να ξεκινήσει να κάνει τα πιο εύκολα κι ακολούθως να ασχοληθεί με τα πιο δύσκολα. Αφού βεβαιωθείτε ότι διάβασε αρκετές φορές την ΟΔΗΓΙΑ της άσκησης και δεν την κατάλαβε, τότε προσπαθήστε να του εξηγήσετε την ΟΔΗΓΙΑ με πιο απλά λόγια και όχι να του λύσετε την άσκηση.
6. Απαιτείτε από το παιδί σας να κάνει όμορφες και συγυρισμένες δουλειές στο σπίτι. Μόνο έτσι θα μάθει να είναι συνεπής και πειθαρχημένος και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις του. Μην συμβιβάζεστε με τη μετριότητα. Κανένα παιδί δεν αξίζει να είναι "μέτριο"!
7. Επιβραβεύετε το παιδί σας! Αποφεύγετε όσο γίνεται την κακή κριτική και τις προσβολές!
7. Καλή επιτυχία στην εφαρμογή τους!

Παρακολούθηση Όπερας στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου

Την Τρίτη 7/11/11 πήγαμε στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και παρακολουθήσαμε ΟΠΕΡΑ με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου. Ήταν μια αλλιώτικη εμπειρία. Τα παιδιά συμεπριφέρθηκαν ως σωστοί θεατές και ακροατές. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια!